Αφαίρεση γαστρικού δακτυλίου

Αφαίρεση γαστρικού δακτυλίου

Τι είναι ο γαστρικός δακτύλιος;

Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος (gastric band) αποτελεί έναν εμφυτεύσιμο ιμάντα, ο οποίος τοποθετείται στο αρχικό τμήμα του στομαχικού θόλου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ο γαστρικός δακτύλιος είναι κατασκευασμένος από ειδικό, απολύτως βιοσυμβατό υλικό, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολυάριθμες επεμβάσεις πλαστικής και οφθαλμολογικής χειρουργικής. Η τοποθέτησή του αποτελεί μια λαπαροσκοπική επέμβαση περιοριστικού τύπου, σκοπός της οποίας είναι η μείωση της προσληφθείσας τροφής και ο ταχύτερος κορεσμός του ατόμου. Παρά τη φαινομενική αποτελεσματικότητά του, εμφανίζει συχνά ορισμένα μειονεκτήματα, τα οποία οδηγούν στην αναγκαστική αφαίρεση γαστρικού δακτυλίου.

Αφαίρεση γαστρικού δακτυλίου
Αφαίρεση γαστρικού δακτυλίου

Ωστόσο, όλο και περισσότερα περιστατικά ασθενών με παχυσαρκία πραγματοποιούν επεμβάσεις για αφαίρεση του δακτυλίου. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αφαίρεση γαστρικού δακτυλίου: Αίτια

Η αφαίρεση του γαστρικού δακτυλίου έρχεται ως αναγκαστική διαδικασία, όταν δεν επιτελεί τη λειτουργία του στον έλεγχο του σωματικού βάρους ή όταν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία του ασθενούς. Βασικό χαρακτηριστικό του γαστρικού δακτυλίου είναι η λειτουργία του ως «ζώνη» γύρω από το άνω τμήμα του στομάχου. Αυτή περιορίζει τη λήψη της τροφής, οδηγώντας σε σταδιακή απώλεια βάρους.

Ωστόσο, η μεταβλητότητα που προσφέρει η φύση του ρυθμιζόμενου δακτυλίου προκαλεί συχνά προβλήματα στον ασθενή, εμποδίζοντας την αποτελεσματική απώλεια βάρους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματικός ο δακτύλιος είναι η συχνή ρύθμισή του. Εάν η συνεργασία ασθενούς και χειρουργού δεν είναι σωστή, ενδέχεται να προκληθούν διάφορα προβλήματα. Μάλιστα, διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 2 στους 10 ασθενείς θα χρειασθεί να προβούν σε αφαίρεση.

Συνηθέστερες αιτίες αφαίρεσης του γαστρικού δακτυλίου αποτελούν οι κάτωθι:

  • Διάβρωση του στομάχου: Η διάβρωση του στομάχου ενδέχεται να προκληθεί εξαιτίας της εισχώρησης του δακτυλίου στο στομάχι. Όσο πιο σφικτός είναι ο δακτύλιος γύρω από το άνω τμήμα του στομάχου, τόσο πιο πιθανή είναι αυτή η παρενέργεια.
  • Ανεπαρκής απώλεια βάρους/ Επανάκτηση βάρους: Στην περίπτωση αυτή προτείνεται η λαπαροσκοπική αφαίρεση δακτυλίου με ταυτόχρονη μετατροπή σε άλλη βαριατρική επέμβαση
  • Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): Η λύση είναι η αφαίρεση του γαστρικού δακτυλίου και πιθανή μετατροπή σε γαστρική παράκαμψη.
  • Μετακίνηση: Η μετακίνηση του γαστρικού δακτυλίου είναι μια συνήθης επιπλοκή, η οποία παρατηρείται με το πέρασμα των ετών από την αρχική τοποθέτηση. Το τμήμα του στομάχου που βρίσκεται στο επάνω μέρος του δακτυλίου, δηλαδή το τμήμα υποδοχής της τροφής, μεγαλώνει και διατείνεται. Απαραίτητη είναι η επανατοποθέτηση, ή η αφαίρεση του δακτυλίου.
  • Φλεγμονή του τυμπάνου: Πρόκειται για πρόκληση φλεγμονής του τυμπάνου του σωλήνα ή του ίδιου του δακτυλίου, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Αρχικά, η αντιμετώπιση αυτή είναι συντηρητική, και περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή. Εάν αυτή αποβεί αναποτελεσματική, ο ιατρός θα συστήσει τη χειρουργική αφαίρεση του δακτυλίου.
  • Διαφυγή υγρού: Η διαφυγή υγρού αποτελεί μια σημαντική επιπλοκή του δακτυλίου, η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Πρόκειται για τη διαρροή από το θάλαμο του δακτυλίου, ή από το σωλήνα του υποδερμικού τυμπάνου.

Μειονεκτήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην αφαίρεση γαστρικού δακτυλίου

Σκοπός των ασθενών που τοποθετούν γαστρικό δακτύλιο είναι η απώλεια του περιττού βάρους κι η καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Όταν, λοιπόν, ο βασικός αυτός σκοπός της τοποθέτησης του γαστρικού δακτυλίου δεν επιτυγχάνεται, είναι θεμιτή η χειρουργική αφαίρεσή του. Αιτίες της μη αποτελεσματικότητας του δακτυλίου, κι ως κατ’ επέκταση της ανάγκης αφαίρεσής του, είναι οι κάτωθι:

  • Ασυνεπείς ασθενείς, οι οποίοι δε συμμορφώνονται με τις οδηγίες του ιατρού.
  • Ασθενείς που τείνουν να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα γλυκών, και δε σταματούν μετά την επέμβαση.
  • Ασθενείς που πίνουν πολλά ποτά, αλκοολούχα και μη, οι οποίοι δε σταματούν την κατανάλωσή τους μετά την επέμβαση.
  • Λάθος θέση του δακτυλίου.
  • Ασυνέπεια στην απαιτούμενη συχνή παρακολούθηση του ασθενούς.

Αφαίρεση γαστρικού δακτυλίου: Διαδικασία

Η αφαίρεση του γαστρικού δακτυλίου πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά. Πρόκειται για μια ασφαλή κι εύκολη επέμβαση, η οποία δεν επιφέρει σημαντικές επιπλοκές. Ο χειρουργός πραγματοποιεί 3-4 μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα, από όπου εισάγει τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Στη συνέχεια, αφαιρεί τον τραυματικό ιστό γύρω από τον δακτύλιο και τραβά τη ζώνη από το στομάχι. Σημαντικό είναι να αφαιρεθούν τα ράμματα και οι συμφύσεις στο άνω τμήμα του στομάχου, με σκοπό την αποκατάσταση της αρχικής ανατομίας του στομάχου. Μετά την αφαίρεση του δακτυλίου, ο ασθενής μπορεί να προβεί σε κάποια άλλη βαριατρική επέμβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αφαίρεση γαστρικού δακτυλίου, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Εμμανουήλ Σγουρομάλλη. Η εξειδίκευσή του στη βαριατρική, καθώς και η πολυετής εμπειρία του στον χώρο της λαπαροσκοπικής μεταβολικής χειρουργικής τον καθιστούν ικανό να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας.