Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας, το οποίο παρουσιάζει προεκτάσεις στον ιατρικό, κοινωνικό κι οικονομικό τομέα. Αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως νόσημα. Οι παλαιότερες πεποιθήσεις της κοινωνίας, οι οποίες την αποκαλούσαν ένα απλό «αισθητικό πρόβλημα» σταδιακά σιωπούν, όσο η ιατρική κοινότητα αποκαλύπτει τόσο τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν ένα χρόνιο νόσημα, όσο και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο παθόν άτομο.

Παχυσαρκία
Παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Ταξινόμηση

Για την ταξινόμηση των περιστατικών της όσου χρησιμοποιείται μια μεταβλητή, η οποία αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρόκειται για τον Δείκτη Μάζας Σώματος – Δ.Μ.Σ. (Body Mass Index – BMI). Ο δείκτης μάζας σώματος αποτελεί μια εξίσωση, η οποία λαμβάνει υπόψη το ύψος και το σωματικό βάρος του ασθενούς, με σκοπό να τον κατατάξει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Ελλιποβαρής: Δ.Μ.Σ. < 18
  • Φυσιολογικό βάρος: 18.1 < Δ.Μ.Σ. < 24,9
  • Υπέρβαρος: 25 < Δ.Μ.Σ. 29,9
  • 1ου Βαθμού Παχυσαρκία: 30 < Δ.Μ.Σ. < 34,9
  • 2ου Βαθμού Παχυσαρκία: 35 < Δ.Μ.Σ. < 39,9
  • 3ου Βαθμού Παχυσαρκία: Δ.Μ.Σ. > 40

Ποια αίτια οδηγούν στην παχυσαρκία;

Κύρια αιτία εμφάνισης της παχυσαρκίας είναι μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντολογικών και προσωπικών παραγόντων. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας παίζει η κληρονομικότητα του ασθενούς, δηλαδή τα γονίδιά του. Ασθενείς που παρατηρούν αύξηση του σωματικού βάρους τους σε μικρή ηλικία, διαθέτουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή. Ο τρόπος ζωής και διατροφής, δηλαδή η ενεργειακή ισορροπία μεταξύ προσληφθείσας και δαπανώμενης ενέργειας αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη παχυσαρκίας. Τις μεταβλητές αυτές φαίνεται να επηρεάζει άμεσα το άτομο, με τις προσωπικές του συνήθειες, αλλά και η κοινωνία και η κουλτούρα του γρήγορου φαγητού.  

Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας θεωρεί την παχυσαρκία ως μια κατ’ εξοχήν πάθηση προσωπικής ευθύνης, δεν πρέπει να παραβλέπεται ο κοινωνικοοικονομικός παράγοντάς της. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και εργασίας δεν αφήνει επαρκές περιθώριο άσκησης και σωματικής κίνησης, επιβάλλοντας τη συνήθεια της καθιστικής ζωής. Ταυτόχρονα, κοινότητες με μειωμένα εισοδήματα παρατηρούν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας, λόγω της κατανάλωσης φθηνού, μη ποιοτικού φαγητού

Παχυσαρκία και Συν-νοσηρότητες

Βασική πρόβλημα της πάθησης είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης πολυάριθμων προβλημάτων υγείας, τα οποία ενδέχεται να αποβούν ιδιαίτερα επιβλαβή για τον οργανισμό. Πρωταγωνιστής των συν-νοσηροτήτων της παχυσαρκίας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Άτομα τα οποία πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία διαθέτουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η πάθηση αυτή ενδέχεται να επηρεάσει σημαντικά τον ασθενή, προκαλώντας ακρωτηριασμούς, καρδιακές ασθένειες, τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια κ.ά.

Άλλες συν-νοσηρότητες της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν:

  • Υπέρταση
  • Υπερλιπιδαιμία
  • Καρδιακές νόσοι
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Καρκίνο διαφόρων μορφών
  • Χολολιθίαση
  • Αποφρακτική υπνική άπνοια
  • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Μυοσκελετικές παθήσεις

Αντιμετώπιση & Αλλαγές στην Καθημερινότητα

Υπάρχουν δύο τρόποι, με τους οποίους η ιατρική κοινότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας: ο συντηρητικός κι ο χειρουργικός. Η συντηρητική μέθοδος περιλαμβάνει τη σταδιακή απώλεια βάρους με τη βοήθεια της ενεργειακής εξισορρόπησης. Το άτομο μειώνει σημαντικά την ποσότητα προσλαμβανόμενων θερμίδων, αυξάνοντας παράλληλα την ενεργειακή ποσότητα που καταναλώνει. Ωστόσο, η διατροφική προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες για το άτομο. Αυτό οφείλεται κυρίως στον μεταβολικό ρυθμό (B.M.R.) του ατόμου, ο οποίος ρυθμίζεται ανάλογα με την πρόσληψη τροφής. Η μειωμένη ποσότητα προσλαμβανόμενης ενέργειας οδηγεί στη μείωση του B.M.R., το οποίο σημαίνει ότι το άτομο πρέπει να καταναλώνει λιγότερη τροφή. Ο φαύλος κύκλος αυτός προκαλεί ταλαιπωρία και κούραση, η οποία αναπόφευκτα αποθαρρύνει τον ασθενή.

Αντιθέτως, η χειρουργική παχυσαρκίας φαίνεται να παρουσιάζει εκπληκτικά αποτελέσματα όσον αφορά το ρυθμό απώλειας βάρους και τη διατήρησή της. Υπάρχουν διάφορα αποδεκτά είδη επεμβάσεων παχυσαρκίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Γαστρικό μανίκι: Το γαστρικό μανίκι αποτελεί την επέμβαση αφαίρεσης ενός μεγάλου τμήματος του στομάχου, και τη δημιουργία ενός νέου, μικρότερου.
  • Γαστρικό bypass: Πρόκειται για μια από τις πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις παχυσαρκίας, κατά την οποία παρακάμπτεται το πρώτο μέρος της γαστρεντερικής οδού.
  • SADI-S: Πρόκειται για προέκταση του γαστρικού μανικιού, κατά την οποία παρακάμπτεται ένα μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παχυσαρκία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Εμμανουήλ Σγουρομάλλη. Η εξειδίκευσή του στη βαριατρική, καθώς και η πολυετής εμπειρία του στον χώρο της λαπαροσκοπικής μεταβολικής χειρουργικής τον καθιστούν ικανό να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας.