Είδη Επεμβάσεων Παχυσαρκίας
Είδη επεμβάσεων παχυσαρκίας: Τι είναι η παχυσαρκία;
Παλαιότερα, η παχυσαρκία αντιμετωπιζόταν ως ένα κατά κύριο λόγο αισθητικό πρόβλημα. Οι αλλαγές στην διατροφή κι η συστηματική άσκηση θεωρούνταν αρκετά μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ενώ τα άτομα που υπέφεραν από αυτήν κατακρίνονταν για τις ανθυγιεινές επιλογές στη ζωή τους. Πλέον, η πρόοδος της ιατρικής αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία αποτελεί μια χρόνια πάθηση, η οποία χρήζει ειδικής ιατρικής αντιμετώπισης. Αυτή μπορεί να επέλθει ιατρικά, εφόσον πλέον υπάρχουν πολυάριθμα είδη επεμβάσεων κατά της παχυσαρκίας.
Αυτός χρησιμοποιεί το ύψος και το βάρος του ασθενούς, για να τον κατηγοριοποιήσει στις παρακάτω ομάδες:
- Δ.Μ.Σ. < 18 – Λιποβαρής
- Δ.Μ.Σ. μεταξύ 18,1-24,9 – Φυσιολογικό σωματικό βάρος
- Δ.Μ.Σ. μεταξύ 25-29,9 – Υπέρβαρος
- Δ.Μ.Σ. μεταξύ 30-34,9 – 1ου Βαθμού Παχυσαρκία
- Δ.Μ.Σ. μεταξύ 35-39,9 – 2ου Βαθμού Παχυσαρκία
- Δ.Μ.Σ. > 40 – 3ου Βαθμού Παχυσαρκία
Όταν ο δείκτης μάζας σώματος ξεπερνά το 40, γίνεται λόγος για νοσογόνο παχυσαρκία. Η αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας πρέπει να γίνεται καταρχάς με τη χρήση χειρουργικών τεχνικών, για να προληφθούν πιθανές επικίνδυνες επιπλοκές. Επίσης Δ.Μ.Σ. πάνω από 35 πλέον αποτελεί ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ανεξαρτήτως συνοδών νοσημάτων.
Ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία
Αναμφίβολα, η νοσογόνος παχυσαρκία μπορεί να επιφέρει πολλές, ιδιαίτερα επικίνδυνες επιπλοκές στο ανθρώπινο σώμα. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές νόσοι αποτελούν τις πιο σοβαρές εξ αυτών, ενώ ταυτόχρονα οι ορμονικές διαταραχές και η κακή λειτουργία του καρδιακού μυός μπορούν να αποβούν μοιραίες για τον ασθενή.
Άλλες παθήσεις που επηρεάζονται από το σωματικό βάρος αποτελούν οι εξής:
- Υπέρταση
- Υπερλιπιδαιμία
- Αναπνευστικά προβλήματα (π.χ. άσθμα)
- Ουρική αρθρίτιδα
- Υπνική άπνοια
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Χολολιθίαση
- Μορφές κακοηθειών
Είδη σύγχρονων επεμβάσεων παχυσαρκίας
Η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας δίνει στους ιατρούς τη δυνατότητα να προσφέρουν πολλές επιλογές όσον αφορά τις επεμβάσεις παχυσαρκίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επεμβάσεων αυτών δεν απαιτούν νοσηλεία μεγαλύτερη των 48 ωρών.
Τα σύγχρονα είδη επεμβάσεων παχυσαρκίας περιλαμβάνουν τα κάτωθι:
- Γαστρικό μανίκι (gastric sleeve): Το γαστρικό μανίκι αποτελεί μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις ενάντια της παχυσαρκίας. Πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, με τη χρήση 4-5 μικρών τομών πέριξ της κοιλιακής χώρας. Ο ιατρός δημιουργεί ένα νέο στομαχικό θύλακο, αφαιρώντας το 80% του στομάχου. Το νέο τμήμα διαθέτει ιδιαίτερα μειωμένη χωρητικότητα, περίπου 100-200 ml. Επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις ορμόνες του γαστρεντερικού, οι οποίες προκαλούν μείωση της όρεξης κι αίσθημα κορεσμού.
- Γαστρική παράκαμψη (gastric bypass): Πρόκειται για την πιο επιτυχημένη επέμβαση απώλειας βάρους που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας ασθενής. Ακολουθείται επίσης η λαπαροσκοπική τεχνική. Αρχικά, ο ιατρός δημιουργεί ένα μικρό στομαχικό τμήμα χωρητικότητας 40-50 ml, το οποίο διαχωρίζει από το υπόλοιπο όργανο. Έπειτα, το λεπτό έντερο διαχωρίζεται, και το περιφερειακό του τμήμα ενώνεται με το νέο, μικρό στομαχικό θόλο. Η επέμβαση επιφέρει σημαντική και μακροχρόνια απώλεια βάρους, καθώς περιορίζεται η πρόσληψη θερμίδων.
- Χολοπαγκρεατική εκτροπή: Μια νεότερη, σε σύγκριση με τις προηγούμενες, επέμβαση, η χολοπαγκρεατική εκτροπή ξεκινά με την πραγματοποίηση ενός γαστρικού sleeve. Έπειτα, το δωδεκαδάκτυλο τέμνεται στην πρώτη μοίρα του. Η έλικα του εντέρου αναστομώνεται με το δωδεκαδάκτυλο, προκαλώντας μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και απορρόφηση τροφών.
- Δωδεκαδακτυλο-ειλεϊκή αναστόμωση: Η δωδεκαδακτυλο-ειλεϊκή αναστόμωση είναι μια επέμβαση παρόμοια με τη χολοπαγκρεατική εκτροπή. Μόνη, και σημαντική, διαφορά αποτελεί η μία και μοναδική αναστόμωση που εξασφαλίζει τη συνέχεια του πεπτικού σωλήνα.
Είδη επεμβάσεων παχυσαρκίας: Πώς επιλέγω το σωστό;
Δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας των διαθέσιμων επεμβάσεων, είναι επόμενο να αποτελεί η επιλογή μίας τεχνικής δύσκολη υπόθεση. Ο ιατρός θα εξετάσει τις ανάγκες του ασθενούς, τον δείκτη μάζας σώματός του, καθώς και τη γενικότερη υγεία του. Θα συνυπολογιστεί και η πιθανότητα να αναπτύξει κάποια μετεγχειρητική επιπλοκή στο μέλλον. Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού στη βαριατρική ιατρική, όπως ο Δρ. Εμμανουήλ Σγουρομάλλης, ο ασθενής μπορεί να νιώθει σίγουρος για την ασφαλή και αποτελεσματική έκβαση της επέμβασής του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα είδη επεμβάσεων παχυσαρκίας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Εμμανουήλ Σγουρομάλλη. Η εξειδίκευσή του στη βαριατρική, καθώς και η πολυετής εμπειρία του στον χώρο της λαπαροσκοπικής μεταβολικής χειρουργικής τον καθιστούν ικανό να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας.