Πότε κάποιος θεωρείται υπέρβαρος ή παχύσαρκος;
Categories
Blog

Πότε κάποιος θεωρείται υπέρβαρος ή παχύσαρκος;

Τι είναι η παχυσαρκία;

Παχυσαρκία είναι όταν το σωματικό λίπος είναι πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι ένας τρόπος μέτρησης της παχυσαρκίας. Ο ΔΜΣ είναι ένα μέτρο του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος. Ένας ΔΜΣ από 25 έως 30 είναι έχει υπερβεί το όριο και το άτομο θεωρείται υπέρβαρο. Κάποιος με ΔΜΣ πάνω από 30 είναι παχύσαρκος. Ένας ειδικός μπορεί να υπολογίσει τον ΔΜΣ σας για εσάς.

Η παχυσαρκία είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Ο γιατρός στον οποίο θα απευθυνθείτε για το συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να έχει εξειδίκευση στην βαριατρική. Ένας εξειδικευμένος γιατρός έχει ειδική εκπαίδευση στον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και των συναφών προβλημάτων υγείας. Επιπλέον έχει εκπαιδευτεί για να κάνει χειρουργικές επεμβάσεις που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Πότε κάποιος θεωρείται υπέρβαρος ή παχύσαρκος;

Ο δείκτης μάζας σώματος είναι αυτός που ορίζει τον βαθμό της παχυσαρκίας. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την ακριβή κατάταξη:

Βαθμός παχυσαρκίαςΔΜΣ
ΛιποβαρήςΚάτω από 18,5
Κανονικός18,5-24,9
Υπέρβαρος25,0-29,9
Παχύσαρκος30,0 και άνω

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία

Μαζί με το να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, οι ακόλουθες καταστάσεις θα σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές και άλλες παθήσεις:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • Υψηλή χοληστερόλη LDL («κακή» χοληστερόλη)
  • Χαμηλή HDL χοληστερόλη («καλή» χοληστερόλη)
  • Υψηλά τριγλυκερίδια
  • Υψηλή γλυκόζη αίματος (σάκχαρο)
  • Οικογενειακό ιστορικό πρόωρης καρδιοπάθειας
  • Σωματική αδράνεια
  • Κάπνισμα

Για τα άτομα που θεωρούνται παχύσαρκα (ΔΜΣ μεγαλύτερος ή ίσος με 30) ή για τα άτομα που είναι υπέρβαρα (ΔΜΣ 25 έως 29,9) και έχουν δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, συνιστάται να χάσουν βάρος. Ακόμα και μια μικρή απώλεια βάρους (μεταξύ 5 και 10 τοις εκατό του βάρους) θα βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα και έχουν λιγότερους από δύο παράγοντες κινδύνου μπορεί να χρειαστεί να αποτρέψουν την περαιτέρω αύξηση του σωματικού βάρους παρά να χάσουν βάρος.

Μιλήστε με το γιατρό σας για να δείτε αν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο και αν πρέπει να χάσετε βάρος. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τον ΔΜΣ σας, τη μέτρηση της μέσης σας και άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους (μεταξύ 5 και 10 τοις εκατό του σημερινού σας βάρους) θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών.

Πως αντιμετωπίζεται η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται τόσο με συντηρητικές όσο και με χειρουργικές μεθόδους. Κατά την συντηρητική μέθοδο, ο ασθενής χάνει σταδιακά βάρος με τη βοήθεια της ενεργειακής εξισορρόπησης. Ουσιαστικά, μειώνει σημαντικά την ποσότητα προσλαμβανόμενων θερμίδων, αυξάνοντας την ενεργειακή ποσότητα που καταναλώνει.

Αν και η παραπάνω διαδικασία ακούγεται απλή, στην πραγματικότητα δυσκολεύει το άτομο και δημιουργεί περιορισμούς στην καθημερινή του ζωή. Αυτό οφείλεται κυρίως στον μεταβολικό ρυθμό (B.M.R.) του ατόμου, ο οποίος ρυθμίζεται ανάλογα με την πρόσληψη τροφής. Η μειωμένη ποσότητα προσλαμβανόμενης ενέργειας οδηγεί στη μείωση του μεταβολικού ρυθμού, το οποίο σημαίνει ότι το άτομο πρέπει να καταναλώνει λιγότερη τροφή. Αυτή η σύνθετη και επαναλαμβανόμενη διαδικασία προκαλεί ταλαιπωρία και κούραση, η οποία αναπόφευκτα αποθαρρύνει τον ασθενή.

Από την άλλη πλευρά, μια χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει άμεσα αποτελέσματα τα οποία μάλιστα έχουν και διάρκεια. Τα κυριότερα είδη επεμβάσεων που αφορούν την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι τα εξής:

  • Γαστρικό μανίκι: Το γαστρικό μανίκι αποτελεί την επέμβαση αφαίρεσης ενός μεγάλου τμήματος του στομάχου, και τη δημιουργία ενός νέου, μικρότερου.
  • Γαστρικό bypass: Πρόκειται για μια από τις πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις παχυσαρκίας, κατά την οποία παρακάμπτεται το πρώτο μέρος της γαστρεντερικής οδού.
  • SADI-S: Πρόκειται για προέκταση του γαστρικού μανικιού, κατά την οποία παρακάμπτεται ένα μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παχυσαρκία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Εμμανουήλ Σγουρομάλλη. Η εξειδίκευσή του στη βαριατρική, καθώς και η πολυετής εμπειρία του στον χώρο της λαπαροσκοπικής μεταβολικής χειρουργικής τον καθιστούν ικανό να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία σας.